l

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Παντελής Καραγιάννης


Μεγάλη η τιμή να γράφεις, έστω και λίγα λόγια για έναν εκ των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν το 1924 την ίδρυση της ΑΕΚ. Μέλος της αθάνατης παρέας που «γέννησαν» την ιδέα για το σωματείο που χρόνια μετά θα ενέπνεε εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη.
Ο Παντελής Καραγιάννης γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1900 σε ένα χωριό στην Κωνσταντινούπολη. Από τα 10 του χρόνια δούλευε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Αργότερα σαν έφηβος μαζί με άλλους Ελληνες έφτιαξαν την ομάδα του Πέρα Κλουμπ. Τον σύλλογο που από τα σπλάχνα της βγήκε η ΑΕΚ αργότερα... Το 1919 ο Τούρκικος στρατός κάλεσε τον Καραγιάννη και εκείνος έφυγε κρυφά για την Ελλάδα για να σπουδάσει μάγειρας. Τρία χρόνια μετά χιλιάδες συμπατριώτες του ήρθαν στην Ελλάδα. Το '24 μαζί με την παρέα του είχαν την ιδέα για την ΑΕΚ. Την συνέχεια του Πέρα Κλουμπ που είχαν δημιουργήσει στην Πόλη.
Δούλευε πολύ και όποτε είχε ελεύθερο χρόνο πήγαινε στα γραφεία της ΑΕΚ στην οδό Μητροπόλεως, για να βοηθήσει σε ότι μπορεί. Αγαπημένοι του παίκτες στα πρώτα χρόνια ο Νεγρεπόντης, ο Γιάμαλης και ο Ρίμπας. Μετέβη αργότερα στην Γαλλία και ταξίδεψε πολύ λόγω του επαγγέλματος του. Ο νους του όμως πάντα εδώ. Στην ΑΕΚ... Στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στην Ελλάδα και παρότι του ζητήθηκε να βοηθήσει τους Γερμανούς αρνήθηκε. Εργαζόταν με ένα καρότσι και πολλές μετέφερε κρυφά και με μεγάλο κίνδυνο ασυρμάτους για την Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση της χώρας εργάστηκε στο Αγγλικό ναυαρχείο και στην Αγγλική Πρεσβεία, ενώ μιλούσε πια έξι γλώσσες. Όλα αυτά μέχρι το 1968 οπότε και βγήκε στην σύνταξη.
Η ΑΕΚ δεν τον τίμησε ποτέ όταν ζούσε. Το 1985 μπήκε στο Γηροκομείο μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του Βασιλική. Ο Παντελής Καραγιάννης είχε σοβαρό πρόβλημα στα πόδια και μετά τον θάνατο της γυναίκας του έμεινε μόνο με την αγαπημένη του κόρη. Όλα αυτά μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 1997 οπότε έφυγε από την ζωή και ο τελευταίος ιδρυτής της ΑΕΚ σε ηλικία 97 ετών.
Η κόρη του Βασιλική πολλές φορές ζήτησε βοήθεια από την διοίκηση της ΑΕΚ, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Τροχανάς, Γιδόπουλος, Στράτος κ.α. του γύρισαν την πλάτη, ενώ εκείνος όποτε μπορούσε πήγαινε στην Νέα Φιλαδέλφεια. Εστειλε επιστολή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κόρη του και εκείνος απάντησε «Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω στην ΠΑΕ ΑΕΚ πώς να σεβαστεί την ιστορία της...»
Λίγους μήνες πριν πεθάνει, τον Ιανουάριο του 1997 έστειλε επιστολή σε δημοσιογράφους για την νίκη της ΑΕΚ με 2-0 επί του Ολυμπιακού στην πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Νέα Φιλαδέλφεια. Σε συνέντευξη του λίγες ημέρες μετά δήλωνε «Λαχταρώ να την δω να παίζει και ας χάσει και μετά ας πεθάνω... Αγαπήστε την ΑΕΚ δίχως διχόνοιες. Ο Ντούσαν είναι δικός μας παιδί, είναι ΑΕΚ, αλλά κατάντησε και αυτός επαγγελματίας». Αφιέρωμα του έκανε μέχρι και η ΟΥΕΦΑ στο επίσημο περιοδικό της. Η ΑΕΚ όμως επίσημα ποτέ δεν τον τίμησε ποτέ όπως του άρμοζε. Έφυγε με αυτό το παράπονο.
Το 2004 η διοίκηση Νικολαΐδη για τα 80 χρόνια στο φιλικό με την Γαλατασαράι τίμησε με πλακέτα την κόρη του, με την πλακέτα να παραδίδεται από τον πρόεδρο της Γαλατασαράι Οσχάν Καραεντίν. Εκεί ψηλά μαζί με τους άλλους ιδρυτές βλέπουν πια το δημιούργημα τους. Για ένα πράγμα είναι σίγουρα περήφανοι όλοι τους. Πως με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει η ΑΕΚ 86 χρόνια μετά να εμπνέει εκατομμύρια κόσμο που μαγεύεται μαζί της...

πηγη: http://www.aek365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Widget by:Blogger Tips