l

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΔΕ ΠΕΤΑEIΛοιπόν μικρά μου παιδάκια… θα σας πω ένα παραμύθι και ότι καταλάβατε καταλάβατε!
Κάποτε σε ένα χωριό ένας αγρότης βρήκε στο δάσος ένα πουλί (από αυτά που πετάνε έτσι;) πεινασμένο μαδημένο και ταλαιπωρημένο. Με λίγα λόγια ήταν έτοιμο να …τινάξει τα πέταλα! Το πουλί όμως αυτό, που είχε τα μαύρα του τα χάλια, είχε μια ικανότητα, κάποια στιγμή θα έκανε ένα υπερπολύτιμο χρυσό αυγό που εκτός από πολλά λεφτά θα έδινε και δόξα τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και σε όλους τους κατοίκους του χωριού.
Ο χωρικός λοιπόν θές γιατί αγαπούσε τα ζώα θές γιατί σκέφτηκε το πολύτιμο αυγό (όταν αυτό ερχόταν) πήρε το πουλί (αυτό που πετάει είπαμε!) το κράτησε, το τάισε, το περιποιήθηκε και κατά κάποιο τρόπο το συνέφερε. Βέβαια το πουλί για να κάνει την αυγουλάρα του ήθελε το καλύτερο καλαμπόκι, το υπέροχο κλουβί και τα πολύ καλά φάρμακα. Ο χωρικός από την άλλη δεν ήταν και κανένας πάμπλουτος οπότε για να συνεφέρει το …πουλί του (που πετάει) έσπρωξε όλες τις οικονομίες του και αφού τελείωσαν κι αυτές συνέχισε με δάνεια και επιταγές. Έλα όμως που το κολόπουλο έκανε νάζια και το αυγό δεν ερχόταν και όσο το αυγό δεν ερχόταν τόσο το χρέος του χωρικού μεγάλωνε και όλο έκοβε από την διατροφή του πουλιού και όλο και η πιθανότητα του αυγού καθυστερούσε… Φαύλος κύκλος δηλαδή!!!
Ώσπου λίγο πριν τα ξανατινάξει το πουλί εντελώς, εμφανίστηκε ένας τύπος από την πόλη, που έμαθε για το αυγό και την οικονομική κατά σταση του αφεντικού του και έκανε την πρότασή του φυσικά με την πρόφαση περί αγάπης κλπ κλπ:
«Δώσε μου εμένα το πουλί πριν σου ψοφήσει στα χέρια, είπε, κι εγώ θα το κρατήσω στο χωριό ώστε αν γεννηθεί το αυγό με το καλό, η δόξα που θα είναι μεγάλη θα μείνει στο χωριό και ουσιαστικά στους κατοίκους του. Από την άλλη θα σου πληρώσω και όλα τα χρέη και ποιος ξέρει μπορεί να είμαι τυχερός και να γεννηθεί το αυγό στα χέρια μου οπότε να ρεφάρω και με το πάρα πάνω!!»
Το χωριό πανηγύριζε γιατί μάλλον είχε βρεθεί λύση. Ο χωρικός όμως που ήταν και Βλάχος πονηρός δεν του πήγαινε το χέρι να υπογράψει την παραχώρηση και τα όνειρά του να πάνε στράφι εν μια νυχτί. Άρχισε λοιπόν να καθυστερεί την πώληση βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και τις έλεγε στους άλλους χωρικούς που τους περνούσε για …χωριάτες.
Έλεγε λοιπόν:
- Φίλε πρωτευουσιάνε φοβάμαι ότι δεν έχεις τα λεφτά!
- Τι σε νοιάζει εσένα, έλεγαν οι άλλοι χωρικοί… Εσύ πάντως σίγουρα δεν τα έχεις… Μήπως με σένα το πουλί δεν πάει σίγουρα για ψόφο;
- Μπορεί να μην τα έχω εγώ αλλά τα έχουν οι φίλοι μου, έλεγε ο πρωτευουσιάνος στο αυτί του δικού μας!
Μετά του ήρθε και άλλη ιδέα του …δικού μας:
- Μπάρμπα άμα σου δώσω το πουλί και τύχει να σου κάνει το αυγό θα μου δώσεις κάτι πάρα πάνω και σε μένα;
- Θα σου δώσω ένα μαγαζάκι…
- Τρία και έκλεισε η συμφωνία…
- Ενάμισι και μη το κάνεις θέμα!!
- Άσε με να το σκεφτώ αν και πολύ με ρίχνεις!!!
Φυσικά αυτές τις τελευταίες συζητήσεις που να τις μάθουν οι άλλοι χωρικοί πού κάθε μέρα έβλεπαν το πουλί να ψυχορραγεί.
Αν καταλάβατε, ο πονηρός ο Βλάχος κέρδιζε χρόνο και αφ ενός έψαχνε για άλλους ανθρώπους που θα του δανείζαμε, αφ εταίρου συζητούσε και με όποιον άλλο του έκανε νέα πρόταση για το πουλί (μια και μαζεύτηκαν πολλοί μετά το φαλιμέντο του φίλου μας)
Από την άλλη ο Πρωτευουσιάνος, θές γιατί τα πήρε στο κρανίο με τις καθυστερήσεις, θές γιατί κατάλαβε το παιχνίδι του βλάχου, θές για να επισπεύσει και να απομακρίνει όλους τους άλλους επίδωξους… Έκανε τους εκβιασμούς του της μορφής «Δεν πάει άλλο…» «αποσύρωμαι και ότι θέλει ας γίνει…» κλπ κλπ


…Το τέλος αυτού του παραμυθιού δεν το γνωρίζω ακόμα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ποιος είναι ο Βλάχος, ποιος είναι ο πρωτευουσιάνος, ποιοι οι χωρικοί, ποιο είναι το πουλί και ποιο το ΑΥΓΟ.
Επίσης ξέρω ότι έτσι και το πουλί τα …τινάξει πάνω στις διαπραγματεύσεις και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ο Βλάχος μπορεί να χάσει το πουλί που πετάει, αλλά θα κερδίσει από τους άλλους χωρικούς το άλλο το πουλί που δεν πετάει και …τσούζειιιιιιιιιιιιιι!

Σενάριο:THEKLIS
Πηγή: aek365.gr (Σε σχόλια άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Widget by:Blogger Tips