l

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Η απάντηση του Ντέμη Νικολαϊδη


Η εισβολή περίπου 150 οπαδών της ΑΕΚ στα κτίρια της Nova δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η συνέντευξη του Ντέμη Νικολαϊδη στο συνδρομητικό κανάλι. Περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Nova αποδοκιμάζοντας τον πρών πρόεδρο της ΠΑΕ και μία μερίδα εξ αυτών εισέβαλε στα γραφεία απειλώντας να μπει στο στούντιο που γινόταν η συνέντευξη. Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί η διαδικασία και να διακοπεί μετά από περίπου μιάμιση ώρα στον «αέρα». Ο Ντέμης Νικολαΐδης αποχώρησε από το στούντιο συνοδεία αστυνομικών για λόγους ασφαλείας.

«Αν κάποιος αγχώνεται για την οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ, αυτός είμαι εγώ. Έβαλα το 50% της περιουσίας μου, υπέγραψα προσωπικές επιταγές 10 εκ. ευρώ και έγινα πρόεδρος πριν το άρθρο 44. Δεν έκλεψα, απέτυχα στο έργο μου» τόνισε ο Νικολαϊδης, και γνωστοποίησε ότι πρότεινε τον Μάιο του 2008 να πουληθεί η ομάδα και παραιτήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Πως ακριβώς εκτιμάτε την κατάσταση 13 μήνες μετά την φυγή σας από την ομάδα;

«Καταρχήν θα ήθελα να χαλάσω λίγο την οργάνωση της εκπομπής σας. Έναν χρόνο τώρα δεν μιλούσα. Ένα χρόνο τώρα, παρουσιάζεται η τετραετία 04-08 ως η πιο καταστροφική τετραετία της ΑΕΚ. Ούτε η περίοδος του Μάκη Ψωμιάδη δεν χαρακτηρίστηκε έτσι. Παρουσιάζομαι ως κλέφτης. Χαίρομαι που είναι εδώ και o κ. Δημάτος και ο κ. Καραλής που με χαρακτηρίζουν λαοπλάνο. Θα δούμε στο τέλος της κουβέντας ποιος λέει αλήθειες και ποιος όχι. Κάντε χαρούμενο το κοινό σας και ρωτήστε ό,τι θέλετε».

Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009 είχατε δηλώσει στην εφημερίδα «Εξέδρα» πως «είναι αστεία όσα ακούγονται για χρέη».

«Εγώ δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Δεν μίλησα ποτέ σε εκείνη την εφημερίδα. Εδώ είναι ο κ. Σαμπράκος, ρωτήστε τον. Εγώ μίλησα μόνο μια φορά, πριν περίπου έναν μήνα σε ραδιόφωνο».

«Είχα πει στους μετόχους πως αν θέλετε να παραμείνω μέχρι τον Μαϊο μπορώ να το κάνω. Η ΑΕΚ είχε άνοιγμα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα είχε 15 εκατομμύρια ευρώ διακανονισμένα τον Ιούνιο του 2008. Από την στιγμή που παραιτήθηκα, οποιαδήποτε κίνηση γινόταν, ήταν με την σύμφωνη γνώμη των μετόχων. Ο κ. Θανόπουλος ήταν αυτός που είχε τον οικονομικό έλεγχο. Εγώ συμμετείχα και στις μεταγραφές και σε όλη την υπόλοιπη διαχείριση αλλά δεν έκανα management».

Ήξεραν οι υπόλοιποι μέτοχοι για το τι γίνεται μετά τη δική σας φυγή; Τους είχατε ενημερώσει;

«Τέλη Μαϊου του 2008 είχα κάνει πρόταση στους μετόχους πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να πουληθεί και μόνο ένας μέτοχος είχε συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Έχουμε έλλειμμα οκτώ εκατομμύρια ευρώ και είχαμε προτάσεις να πουλήσουμε και παίκτες. Οι υπόλοιποι μέτοχοι, πλην ενός, ήθελαν και προς τιμήν τους, να βάλουν λεφτά στην ΑΕΚ και ήθελαν να κρατήσουν την ομάδα στα χέρια τους. Εγώ δεν έχω προσλάβει ποτέ οικονομικό διευθυντή. Όλοι ήταν άνθρωποι των μετόχων. Δεν είχα καμιά εμπειρία να κρίνω για τα οικονομικά μιας ΠΑΕ. Ο έλεγχος στα οικονομικά γινόταν από ανθρώπους των μετόχων. Δεν βγάζω την ουρά απ’ έξω βέβαια με αυτό για το έλλειμμα».

Είναι οξύμωρο να ζητάτε οικονομικό έλεγχο σε έναν ισολογισμό που οι ίδιοι είχατε δημοσιεύσει. Δεν είναι λίγο παράλογο αυτό;

«Όχι, ήθελαν να δείξουν πως αυτό που είχαμε δημοσιεύσει, αυτό ήταν».

Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που το 2004 εμπιστεύτηκαν εσάς και δεν ήξεραν κανέναν άλλον. Στηρίχθηκαν επάνω σας για να μην μείνει η ΑΕΚ μόνη της ποτέ ξανά και το 2009 είπατε λίγο ως πολύ πως δεν σας πολυαπασχολούσε για το που θα καταλήξει η ΑΕΚ. Σε ποιανού τα χέρια…


«Να σας εξηγήσω κάτι το οποίο το έχετε ξεχάσει οι περισσότεροι. Ο μόνος που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους για την ΑΕΚ είμαι εγώ. Με ενδιαφέρει να πάει καλά η ΑΕΚ και σε ποια χέρια. Σταμάτησα την καριέρα μου στα 31 μου χρόνια, άφησα ενάμιση χρόνο συμβόλαιο που είχα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, έχω βάλει το 50% της περιουσίας μου, περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, το οποίου αναλογικά με τους υπόλοιπους μετόχους είναι το μεγαλύτερο που έχει μπει. Υπέγραψα προσωπικές επιταγές δέκα εκατομμυρίων ευρώ, δέσμευσα την περιουσία μου και δεν μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα. Και κάτι που δεν ξέρετε, εγώ και η ομάδα που μετέπειτα αναλάβαμε πληρώσαμε στην ΟΥΕΦΑ όταν ακόμη αγωνιζόμουν στην Ατλέτικο, για να μπορέσει η ομάδα να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Έγινα πρόεδρος και ανέλαβα την ΑΕΚ πριν το άρθρο 44».

Κατηγορηθήκατε πως δώσατε στον Φοίβο 118 χιλιάδες ευρώ για το περίφημο τραγούδι. Παραδέχεστε πως κάνατε κακή διαχείριση ;

«Όχι. Δεν έκανα κακή διαχείριση. Θέλαμε να πάρουμε τα πνευματικά δικαιώματα για τα επόμενα χρόνια. Είχαμε βλέψεις να βγάλει λεφτά η ΑΕΚ από αυτήν την ιστορία και γι’αυτό το πληρώσαμε τόσο ακριβά όλο αυτό το εγχείρημα».

Παίρνατε μισθό ως πρόεδρος;

«Τρία χρόνια με πίεζαν οι μέτοχοι για να πάρω λεφτά, προς τιμήν τους, αλλά εγώ έλεγα όχι. Το μόνο που πλήρωνε η ομάδα ήταν το κινητό μου τηλέφωνο. Ήμουν 18 ώρες τη μέρα στο πόδι και έκανα δουλειές για την ομάδα».

Ενδιαφερθήκατε όλο αυτό το διάστημα να μάθετε ποιος είναι ο κ. Κοζώνης;

«Έχω εμπιστοσύνη στον κ. Νοτιά. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους μετόχους για την εντιμότητα και την εγκυρότητα τους».

Εκείνοι, όμως, φαίνεται να μην έχουν εμπιστοσύνη προς εσάς...

«Άλλο ότι δεν έχουν αυτοί σε εμένα εμπιστοσύνη και άλλο αν έχω εγώ σε αυτούς. Εγώ συνεχίζω να έχω εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα τους και την εντιμότητα τους. Οι μέτοχοι σταμάτησαν να με εμπιστεύονται, όχι γιατί έκλεψα, αλλά γιατί δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Δύο χρόνια ξεπέρασα το μπάτζετ της ομάδας, άρα δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».

«Παρέλαβα την ΑΕΚ με 150 εκατομμύρια χρέη, περιουσία μηδέν, έδρα τα Λιόσια και όλους τους παίκτες ελεύθερους. Όταν έφυγα από την ομάδα είχαμε εννιά εκατομμύρια προτάσεις για παίκτες, κάτι που ξεχνάτε όλοι, επιτυχημένο εμπορικό τμήμα, είκοσι χιλιάδες διαρκείας. Αυτό εσείς τον βλέπετε καταστροφή της ΑΕΚ;»

«Η επιτυχία ότι η ΑΕΚ μπήκε στο άρθρο 44 τότε ήταν εκείνων των ανθρώπων που ήταν τότε στην ομάδα. Πείσαμε κάποιους ανθρώπους τότε να μείνουν στην ομάδα, όπως ο Κατσουράνης και για αυτό είχα κάνει εκείνη τη δήλωση, ότι ο Κατσουράνης έκανε χάρη στην ομάδα που έμεινε».

Μόλις φύγατε από την ομάδα, ο κ. Κούλης και ο κ. Κιντής, εξέπεμψαν SOS για τα οικονομικά της ομάδας.

Τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Νίκου Κούλη

«Εγώ ζήτησα με ένα email τότε από τους μετόχους να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Εγώ είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους τότε και στον Ντέμη. Γι’αυτό τότε είπα πως ήταν χρέος μας προς όλους και προς τον κόσμο της ΑΕΚ να γίνει ένας διαχειριστικός έλεγχος από μια μεγάλη εταιρία για να ξέραμε τι πρόκειται να πουλήσουμε αν βρίσκαμε υποψήφιο αγοραστή στο μέλλον. Στη συνέχεια με χαρά είδα πως αυτό έγινε δεκτό. Αν δεν είχε γίνει καμιά οικονομική ατασθαλία και απλά κακή οικονομική διαχείριση τότε θα ήμουν ικανοποιημένος».

«Μέχρι να στείλω το email της παραίτησης είχαμε πάρει πέντε παίκτες. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν έγινε καμία μεταγραφική κίνηση χωρίς να το γνωρίζουν και να συμφωνούν όλοι οι μέτοχοι για τα πάντα. Πλην του κ. Παπά που τότε λόγω ενός προσωπικού προβλήματος δεν μπορούσε να είναι μαζί μας. Πλην λοιπόν του κ. Παπά, όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι ήταν ενήμεροι. Εκείνο το καλοκαίρι το 2008 ήταν όλοι ενήμεροι για τα πάντα».

Εκείνο το καλοκαίρι η ομάδα δεν έκανε οικονομική υπέρβαση. Πως ανέβηκε το μπάτζετ;

«Όταν αγοράζεις έναν παίκτη και όταν πουλάς έναν άλλον, υπάρχει και το cash flow. Τα λεφτά δεν τα παίρνεις όλα εκείνη τη στιγμή. Άρα άλλα λεφτά πέφτουν στο ένα μπάτζετ και άλλα στο μπάτζετ της επόμενης χρονιάς. Γι’αυτό και το μπάτζετ ανέβηκε παρότι έφυγαν αρκετά μεγάλα συμβόλαια».

«Εγώ πρότεινα τον Νοέμβριο πριν φύγω να πουληθούν τρεις παίκτες. Έλεγα πως υπήρχαν οκτώ, εννιά παίκτες στην ομάδα που θα μπορούσαν να φέρουν λεφτά στην ομάδα και το έλλειμμα των εννιά εκατομμυρίων ευρώ θα μαζευόταν».

Τον Μάιο οι μέτοχοι έλεγαν πως δεν θα βάλουν λεφτά και τον Νοέμβριο η ομάδα έψαχνε λεφτά. Άρα οι μέτοχοι δεν έβαλαν χρήματα…

«Όχι, οι μέτοχοι έβαλαν χρήματα. Νομίζω πως έβαλαν και τον Σεπτέμβριο αλλά και πιο μετά εκείνη την εποχή. Το ρίσκο που πήραμε τη σεζόν 07-08 με δική μου πρωτοβουλία και εκτοξεύτηκε το μπάτζετ για να βγούμε πρώτοι. Βγήκαμε πρώτοι, αλλά δεν πήραμε λεφτά. Δεν μπορούσα μετά να προτείνω ξανά να βάλουν λεφτά οι μέτοχοι στην ΑΕΚ. Μπορεί να άργησαν να βάλουν λεφτά αλλά από τότε που έφυγαν έβαλαν στην ομάδα τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ».

«Είχε γίνει τηλεφώνημα τον Μάιο του κ. Μελισσανίδη που μου έλεγε να βάλουμε εμείς 70 εκατομμύρια ευρώ για να βάλει και η δική του ομάδα άλλα τόσα. Τον κάλεσα τρία λεπτά αργότερα και του ζήτησα την πρόταση αυτή γραπτή ώστε να την πάω στο διοικητικό συμβούλιο. Στο κάτω-κάτω θα μπορούσε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να πάρει άμεσα το 60% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών».

«Ποτέ από την ώρα που ανέλαβα την ΑΕΚ δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα με κατηγορήσει κανείς πως έβγαλα λεφτά από την ΑΕΚ».

Γιατί ο κόσμος τότε τα λέει όλα αυτά για εσάς;

«Άλλο θέμα αν πέτυχα αυτό που ήθελα στην ΑΕΚ και άλλο το ότι τους κορόιδευα. Μαζί με εμένα, υπήρχε πάρα πολύς κόσμος που πίστεψε σε αυτό το όραμα. Το όραμα αυτό το σκοτώνεται εσείς ο Τύπος, πολλοί δημοσιογράφοι έβγαιναν και έλεγαν πολλά και τους κάνετε να αισθάνονται κοροΐδα».

«Δεν καταστράφηκε καμιά ΑΕΚ από τον Νικολαϊδη. Μην κάνετε το άσπρο-μαύρο».

Μετά το ματς με τον Λεβαδειακό και όλα αυτά που είδαμε να γίνονται με τον κόσμο και τον κ. Μπάγεβιτς, πιστέψαμε πως ζούμε επανάληψη του 2004. Τελικά τίποτα δεν έγινε από το 2004 μέχρι το 2009;

«Το 2004 την πρώτη χρονιά η ΑΕΚ βγήκε τρίτη, τρεις βαθμούς από τον πρώτο και θα μπορούσε να είχε βγει δεύτερη και να πάει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την δεύτερη χρονιά βγήκαμε δεύτεροι. Έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την τρίτη χρονιά βγήκε και πάλι στο Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα και πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της απέναντι στην Μίλαν. Ο Φερέρ έβαλε κόντρα στην Άντερλεχτ πέντε παίκτες εικοσάχρονους από τους οποίους οι τρεις πουλήθηκαν. Αυτή ήταν η συμβολή του Φερέρ στην ομάδα. Την επόμενη χρονιά, χωρίς καλό ποδόσφαιρο τερμάτισε η ομάδα τέταρτη και κάναμε μεγάλο άνοιγμα. Εκεί πραγματικά ξεφύγαμε στις μεταγραφές γιατί πιστέψαμε πως θα κάνουμε το κάτι παραπάνω. Αν τότε το πρωτάθλημα ήταν της ΑΕΚ, την επόμενη χρονιά, τώρα δεν θα μιλούσαμε γι' αυτά και για αγωνιστική αποτυχία και τώρα θα ήμουν ο πιο πετυχημένος πρόεδρος. Η ομάδα θα έπαιρνε 15 εκατομμύρια ευρώ από την είσοδο της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

Γιατί δεν διεκδικήσατε την είσοδο της ομάδας στους ομίλους μέσω των πλέι οφ;

«Δεν βρήκα την δύναμη να “ψήσω” τους παίκτες να κατέβουν στα πλέι οφ και να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση. Εγώ είχα ζητήσει να παίξουμε με τη δεύτερη ομάδα. Οι μέτοχοι είχαν αντίθετη γνώμη και τελικά είχαν δίκιο. Απλά εγώ σκεφτόμουν εν θερμώ και δεν είχα καθαρό μυαλό με όσα είχαν προηγηθεί».

Τον καιρό που αποχωρήσατε, γιατί δεν ζητήσατε έναν διαχειριστικό έλεγχο για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

«Δεν περνούσε ποτέ καν από το μυαλό μου πως θα με κατηγορούσαν για το ότι “έφαγα” λεφτά από την ομάδα. Γιατί να έκανα λοιπόν αυτή την κίνηση; Δεν το πίστευα ποτέ πως θα γινόντουσαν όλα αυτά. Μπορεί ο κ. Παπάς να αισθάνεται πως δεν χρησιμοποίησα τα λεφτά με τον πιο σωστό τρόπο. Μπορούν να με κατηγορήσουν για κακοδιαχείριση, για λάθη, για οτιδήποτε άλλο, αλλά όχι ότι έβγαλα και λεφτά από κάτι που με πόνεσε και τόσο πολύ».

Γιατί έχασαν οι μέτοχοι την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο σας;

«Άλλο θέμα να μην έχουν εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου και άλλο το ότι τους κορόιδευα. Ευτυχώς που ήρθε ένα καλύτερο στέλεχος από εμένα στον οικονομικό έλεγχο. Είχαν δίκιο που γκρίνιαζαν».

Τον τελευταίο καιρό, η αίσθηση που έχει ο κόσμος, η ΠΑΕ ΑΕΚ το 2004 είχε μηδέν χρέη, αφού διαχειριστήκατε 150 εκατομμύρια ευρώ, αναρωτιούνται πως η ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 30 εκατομμύρια χρέη.

«Έχω και εγώ το δικαίωμα να λέω για τον Τύπο. Η ΑΕΚ τα έσοδα που είχε τα τέσσερα χρόνια ήταν 97 εκατομμύρια ευρώ και τον πέμπτο χρόνο είχε 27 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάναμε κάθε χρόνο παρουσίαση των εξόδων της ομάδας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας οι ισολογισμοί. Με έχουν κατηγορήσει και εμένα το 2007 πως βγήκα και είπα ότι η ομάδα δεν έχει χρέη. Και τώρα με κατηγορούν πως η ομάδα έχει χρέη. Το ότι δεν χρωστούσαμε σημαίνει πως τα χρέη είχαν διακανονιστεί. Όχι ότι δεν χρωστούσαμε. Τα χρέη προς τον Λάκη, τον Ζαγοράκη για παράδειγμα. Αυτό είχα πει. Άλλαξε όλο το οικονομικό κομμάτι επειδή άλλαξε και ο οικονομικός διευθυντής».

Γιατί έχει αλλάξει η ΑΕΚ τρεις οικονομικούς διευθυντές;

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ για αυτούς. Φαντάζομαι πως πίστευαν πως δεν ήμουν ο καλύτερος για να το κάνω εγώ».

Ο εκπρόσωπος του κ. Κοζώνη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είπε πως θα βρούμε τα στοιχεία και θα πάμε στον εισαγγελέα.

«Δεν μπορώ να πω κάτι γι’αυτό εγώ. Δεν είπα πως φταίνε τα Μedia μόνο γι' αυτό. Εγώ είπα πως από τα media δόθηκε έκταση σε όλο αυτό».

πηγή: http://www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Widget by:Blogger Tips