l

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Η ιστορία του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.
Το Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρξε το «θέατρο» που στέγασε για 73 ολόκληρα χρόνια τα κιτρινόμαυρα όνειρα. Εκεί που η Ένωση γνώρισε αποθέωση, έζησε χαρές και πίκρες…

Η ιστορία του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας είναι συνυφασμένη με αυτή της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως . Το 1926 με πρωτοβουλία του Ι. Χρυσάφη μέλους της ΑΕΚ και της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, έγιναν ενέργειες στο υπουργείο Πρόνοιας και παραχωρήθηκε ένας δενδροφυτεμένος χώρος ως «γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων» στη περιοχή Ποδονίφτης που λίγα χρόνια αργότερα ονομάστηκε Νέα Φιλαδέλφεια από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας. Φίλαθλοι της Ένωσης δούλεψαν νύχτα, ξερίζωσαν τα δέντρα και περιέφραξαν την περιοχή προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χώρος όπου θα στεγαζόταν το μελλοντικό γήπεδο της ΑΕΚ.

Στις 2 Νοέμβρη του 1930 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια. Το 1934 φτιάχτηκε ο στίβος και το μόνιμο κιγκλίδωμα.To 1937 έπειτα από περιοδεία της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους Πολίτες, υψώθηκε το πρώτο μέρος της κερκίδας. Το 1945 ο Πρόεδρος της ΑΕΚ Σπύρος Σκούρας και το 1946 ο Αιμίλιος Ιωνάς περιέφραξαν το γήπεδο με μάντρα. Επί διοικήσεως του καπετάνιου Νίκου Γκούμα, δημιουργήθηκαν εξέδρες μήκους 63 μέτρα από την άλλη πλευρά του γηπέδου το οποίο άρχισε να εκσυγχρονίζεται. Το 1962 ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εξεδρών, η χωρητικότητα του γηπέδου έφθασε τις 32 χιλιάδες, ενώ τοποθετήθηκε χλοοτάπητας που εγκαινιάστηκε σε φιλικό αγώνα με την ισπανική Μπαρτσελόνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Λουκάς Μπάρλος αποφασίζει την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το πέταλο της θύρας 21 καθώς και τη δημιουργία διώροφης εξέδρας στα Προπύλαια της ΝΦ στα πρότυπα των αγγλικών εξεδρών. Η Σκεπαστή θα γίνει το «σπίτι» των σκληροπυρηνικών οπαδών της ΑΕΚ, και χωρίς υπερβολή ίσως η πλέον καυτή εξέδρα της Ευρώπης. Η χωρητικότητα υπερέβαινε πλέον τους 39.000 θεατές ενώ μειώθηκε για «λόγους ασφαλείας» σε 33.000 στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 80 από τον τότε ΓΓ Αθλητισμού Κίμωνα Κουλούρη. To 1989 εγκαινιάστηκε τελικά το κλειστό "Γιώργος Μόσχος" και στις αρχές της δεκαετίας του '90 κατασκευάστηκε το σκέπαστρο της θύρας 18 των επισήμων ενώ δόθηκε στο γήπεδο το όνομα του πρώην προέδρου της AEK, Νίκου Γκούμα.

Μετά το 1999 και την τοποθέτηση καθισμάτων σε όλο το γήπεδο όπως απαιτούσαν πλέον οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε στις 24.729 . Την ίδια χρονιά με τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας το γήπεδο έπαθε πολλές ζημιές και για λίγους μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε για να επισκευαστεί.

Στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπήκαν και άρχισαν τη κατεδάφιση. Τότε όλοι πίστευαν ότι στη θέση του θα χτιζόταν ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004……


 http://aek-history.blogspot.com.es/2009/08/blog-post_24.html

Πηγή:
Κώστας Νεστορίδης (Kostas Nestoridis)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Widget by:Blogger Tips